Kötő József: a Bolyai Kezdeményezo Bizottság kérése jogos és törvényes

Kiéleződtek az etnikai alapon való szeparatista törekvések a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. A BBTE szenátusa elvetette nemrég három magyar szak létrehozásáról szóló javaslatokat. Ez lett volna az első lépés egy magyar egyetem megalapításához.

A Bolyai kezdeményező Bizottság kéri a magyar tanároknak a BBTE szenátusából való kilépését. Kötő József, a Tanügyminisztérium államtitkára ismertette az RMDSZ véleményét a magyar szakokkal kapcsolatosan:
"A Bolyai Kezdeményező Bizottság kérése jogos és törvényes. Egy kisebbségi nemzetiségnek joga van az anyanyelven való tanuláshoz minden szinten. Ha saját, önálló intézményt szeretne egy közösség jogos, hogy kérje ennek a létrehozását. Az EU-s normák azt mondják, hogy 300000 lakos alapíthat egy egyetemet. Az erdélyi magyarok létszáma legalább három egyetemre feljogosít" - mondta Kötö József

Arra a kérdésre,hogy miért van szükség a szeparatizmusra egy egyetemen, amely egy európai multikulturális modellnek felel meg, azt válaszolta, hogy a multikulturalitás egyenlő esélyeket jelent minden kultúra számára. A BBTE-n az egyenlő esélyek nincsenek biztosítva az egyetem mostani szerveződése által. Az államtitkár is támogatja a három szak létrejöttét.

Kötő József azt mondta, hogy az RMDSZ a tanügyi törvény módósítását fogja kérni. Úgy vélte, hogy a kisebbségi fesőoktatási intézmények alapítása legyen leszabályozva kormányszinten, illetve a parlament szintjén, mert egy nagy közösségre vonatkoznak. A kormánynak vagy a parlamentnek joga kell legyen, hogy eldöntse egy önálló egyetem létrehozását. A koaliciós partnereket is meg szeretné győzni igazáról párbeszédet folytatva velük.

"Ennek a kérdésnek a megoldása a demokrácia egyik próbatétele" - mondta az államtitkár.

Az Adevarul 2006. február 28-i száma nyomán

Forrás: Erdély.Ma
http://www.erdely.ma/autonomia.php?id=16011