Az OMDSZ kívánatosnak tartja a magyar karok létrejöttét

Kívánatosnak tartjuk az egyetemi adminisztráció szempontjából a magyar karok létrejöttét - közli állásfoglalását az Országos Magyar Diákszövetség, amely szerint mindenkinek alanyi joga anyanyelven tanulni, melyen a legtöbb információ és ismeret birtokába juthat, melyen számára a tanulás a leghatékonyabb.

Az OMDSZ úgy véli, a tudományos munka egyik elengedhetetlen feltétele a rokon- és társtudományokban való jártasság, melyet jelen körülmények között a Babes,-Bolyai Tudományegyetemen csupán "elszigetelt és esetleges kezdeményezések segítenek, átfogó koncepció ennek megvalósítására eddig nem született". Az egyetemi diákság érdekvédelmét és érdekképviseletét felvállaló szervezet meggyőződése, hogy a létrejövő magyar karok elősegítik majd ezt a tudományközi kommunikációt, illetve megteremtik ennek technikai feltételeit.

Az OMDSZ leszögezi: fontosnak tartják mind a román, mind a nemzetközi szaknyelv elsajátítását, de ezt csak az után tudják elképzelni, hogy a hallgatók anyanyelven már birtokában vannak a szaktudásnak, szakkifejezéseknek. A magyar karok létrejöttével szeretnék, ha létrejönne egy átfogó oktatási program is a román-, illetve nemzetköri szakkifejezések elsajátítására. A szervezet az egyetemi ügyintézés egyszerűsödését, az ösztöndíjak és egyéb lehetőségek kiszélesedését, a jobb kommunikációt várja a létrehozandó magyar karoktól - áll a Pósa Tibor OMDSZ-elnök által jegyzett levélben.

Forrés: Transindex
http://belpol.transindex.ro/?hir=10709